Ledarskap

Att behålla en vinnande företagskultur

Oavsett om du väljer att acceptera ett jobberbjudande eller om du just har börjat på ett nytt jobb, så är arbetsplatsens kultur en av de viktigaste förutsättningarna för att du ska kunna göra succé.

För att förbättra den organisatoriska och sociala arbetsmiljön behöver man veta hur organisationen mår. Och det hoppas jag att ni tar reda på med jämna mellanrum. Det kan såklart göras på flera olika sätt, det finns både bra och dåliga metoder att välja mellan. Att låta medarbetarna svara på en enkät är kanske den vanligaste. Men det gäller att hitta ett bra verktyg för syftet. Ta till exempel en av vanlig fråga i sådana enkäter: ”Hur stressad är du?”. Där man förväntas svara på en graderad skala, vilket ser enkelt ut. Men det kan bli knepigt att analysera svaren om man betänker att upplevd stress kan vara väldigt olika för olika människor.

Vi genomförde nyligen en sådan medarbetarenkät tillsammans med www.caratconsulting.se och vi använde ett strategiskt verktyg som CHR Solution Group har utvecklat. Hela upplägget tilltalade oss, bland annat för att det kändes proffsigt och beprövat. Man får en rejäl mängd nyckeltal att jämföra med ett antal andra företag och medarbetare runt om i Sverige som svarat på samma frågor tidigare. Det är helt anonymt, vilket gör att vi tror att alla medarbetare svarar helt uppriktigt. Känslan när man ska få ta del av medarbetarnas uppfattningar och åsikter är väl närmast att beskriva som skräckblandad förtjusning. Även om jag inte befarade några alarmerande siffror så är det ju lite läskigt att fa så viktiga fakta svart på vitt. Inte minst när man som vi är inne i expansiv fas med flera nyanställda som alla på sina sätt påverkar kulturen. Det gäller verkligen att vara med och bibehålla det man byggt upp. När fokuset är ”framåt och uppåt” finns en risk att någon blir kvar på perrongen när tåget går.

Jag kommer på mig själv med att sitta och le med hela ansiktet bara jag tänker på resultatet. Det är omöjligt att inte bli djupt imponerad av det här gänget som är med och skapar vår företagskultur. Vår utmaning är att behålla den här grymma känslan som vi nu tillsammans har byggt upp. Mina tankar tar mig tillbaka till min aktiva karriär som orienterare. Där kunde det hända att man hade ett grymt flyt och tog de första åtta kontrollerna tämligen komfortabelt. Bara två kvar. Bra tid på gång. Bra känsla. Helt klart förutsättningar för en topplacering. Hur hanterar man situationen? Slappna av och defilera in i mål? Ta största möjliga risk för att hålla distans till övriga startfältet? Det där kan vara en svår avvägning, men att ta segern för given för att det ser rätt bra ut är nästan en garanti för att bränna tävlingen. Gissar att det är därför hockeymänniskor säger att det är så svårt att leda med 3–0. Här är utmaningen – för det är verkligen en utmaning – att hålla fokus, hålla kvar sin strategi och fortsätta. Framåt, uppåt. Och i vår värld handlar det om att gotta oss år framgången, samtidigt som vi måste förstå vad som ligger bakom vårt härliga resultat och ta tag i de bitar vi ska bli bättre på det. För det finns ju alltid det. Det innebär ju inte att vi, som alla andra företag, gör och kommer att göra våra misstag. Men vi vet också att vi kan hämta oss ifrån dem. Vi drar lärdom av dem, utvecklar rutiner och riktlinjer för att medarbetarna ska våga och vilja växa och lyfta, mer och mer.

Det finns ett uttryck jag gillar. ”If you want to be trusted, you must trust.” När man ser att det är ett förhållningssätt som är genomgående i hela vår organisation så blir man naturligtvis extra glad.

Vi behöver alltså lägga en del tid och energi på att behålla vårt goda resultat. Förutom smarta rutiner och ett förhållningssätt som baseras på tillit, så behöver vi vara en arbetsplats som är mer än ett ”bara ett jobb”. En arbetsplats som i någon mening är cool. Vi försöker tänka på att vår yttre miljö har inverkan på oss och hur vi tänker. Får man en positiv känsla när man kommer till jobbet på morgonen? Känner besökare att de trivs och kanske t o m kan tänka sig att jobba hos oss? Utstrålar vi trivsel?

Vi försöker attrahera och anställa medarbetare som vi tror ska passa in hos oss. Vi ska inte bara jobba ihop – vi ska ha roligt tillsammans också. Så om man kommer med attityden ”One man show” – eller ”One woman show” för den delen – är vi inte rätt arbetsplats. Här är vi lagspelare. Det betyder förstås inte att det bara finns en sorts människa som passar in. Att passa in och att vara exakt lika är inte samma sak. Visst, kompetens är viktigt. Men faktiskt inte alltid det viktigaste. Kunskaper kan man ofta skaffa sig. En risig attityd kan däremot vara betydligt svårare att bli av med. Vi brukar säga att vi vill ha människor som är anställningsbara, inte bara anställda. Tanken är att allas CV ska bli så grymma att andra företag vill ha våra medarbetare, men att de väljer att stanna kvar för att vår företagskultur utvecklar var och en. En kultur där alla uppmuntras att hela tiden utvecklas och lära sig nytt.

Visst låter det enkelt!? Det är det inte. Tvärtom, det är jättesvårt. Vi måste hela tiden påminna oss själva om att vi tillsammans bygger och förvaltar en enastående kultur. Och om ni också arbetar för att skapa en härligt positiv företagskultur så vågar jag påstå att det inte räcker med ett årligt övernattningsevent.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *