Företagande,  Ledarskap,  självledarskap

Det kan vara bra – men det är inte säkert …

Du vet den där tanken; du tror dig ha en bra idé, men känner dig samtidigt lite osäker på om den är tillräckligt bra för att testa. Är idén tillräckligt bra? Är den tillräckligt färdig och genomtänkt? Hur är timingen? Kanske ska man fundera bara liiiite till. Och om den är sådär superduperbra – varför har då ingen kommit på den tidigare?

På en skala 1–10, hur cool känner man sig när tvivlet börjar bråka med övertygelsen? Hur brukar dina tankar gå då; ”Nä, för tusan! Vi kör så det ryker” eller mer åt ”njae, bättre att låta den här idén marinera lite till”?

Vi – och då menar jag i det här fallet Mericon, där jag arbetar – har i likhet med många andra företag fått lite tid över och vi har anammat en del nya rutiner till följd av allt som händer i vår värld för närvarande. I och med det kommer det en uppsjö av roliga, utmanande, galna och helt realistiska (och för all del en del orealistiska) idéer, som man skulle kunna genomföra. Nya affärsområden, utveckling av befintliga affärsområden, nya sätt att arbeta och att möta marknaden på osv.

Att idéer föder idéer tror jag helt och fullt på. Och uttrycket ”Det kan vara bra, men det är inte säkert …” sätter jag nog på Mericons tio i topp-lista. Men jag kan också helt ärligt säga att du inte kommer att höra ”Det där går inte” på samma lista. Inte heller liknande varianter som ”Det går inte, vi har redan testat” eller ”Det kanske gick på 70-talet, men inte längre”. Och tro mig, även på företag som inte ens fanns på 70-talet kan den invändningen användas som argument för att spjärna emot förändring och utveckling.

En mening som fanns med på vår tio i topp-lista fram till i går var ”finns det inget kaffe?”. Men i går kom så våra nya kaffeautomater, så nu är väntetiden borttrollad. Kanske finns det snart någon skön sägning som tar plats på listan istället …

Har ni en tio i topp-lista över sköna meningar/citat/uttryck på din arbetsplats? Det kanske kan bli en serie bloggar, vem vet. Beroende på arbetsplats kanske det inte blir så bra ..?

Ja, nu var ju inte det mitt blogg-tema för dagen. Utan mer det där med att vilja testa nya saker, men samtidigt brottas med tvivel. Men att testa nya saker och att testa nya metoder och nya gränser på befintliga marknader tilltalar mig. För många år sedan lyssnade jag på friidrottstränaren Yannick Tregaros sommarprat. Han sa då en sak som fastnade hos mig ”Gör man galna saker får man galna resultat, gör man vanliga saker får man vanliga resultat”. Och jag gillar ju galna resultat, så …

Vi är alltså lite galna och vi testar gärna nytt. Vi möter nya företag och människor, och vi gör det på nya sätt. Vi söker och hittar nya infallsvinklar, och det med vetskapen att ”det kan vara bra, men det är inte säkert.” För om det inte lyckas fullt ut, så är det ok. Vi kan leva med, vi går vidare. Det är klart att om det handlar om riktigt stora och kostsamma idéer man vill testa, så ska man förstås väga in bransch och andra förutsättningar, och testa sina idéer i en mer hanterbar omfattning. Gärna förtesta på kunder, leverantörer, medarbetare osv. För det är ju så att någon måste vara först, och är det en bra väg att gå kommer följarna oftast av sig själva. Lite så jobbar vi: Ibland frågar vi marknaden i detalj om de gillar vår idé, medan vi i vissa fall litar på den magkänsla som våra erfarenheter och kunskaper har försett oss med och bara kör. Och det kan vara bra. Men det är inte säkert.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *