Ledarskap

Summering av ett fantastiskt år – samt dags för nya utmaningar

När ett år närmar sig sitt slut brukar jag blicka tillbaka och göra en summering. Och jag blir lika förvånad varje gång jag låter tankarna gå tillbaka och reflektera över allt jag varit med om jobbmässigt. Självklart innehåller de där reflektionerna en del tokigheter, men det är inget jag har tänkt att dra fram i ljuset just nu. Även om en del av dem ligger i den lättillgängliga delen av arbetsminnet.

Jag börjar med det jag tycker i särklass mest om – mina medarbetare. Fy tusan (om man får lov att ta till sådana ord) vilka grymma medarbetare jag har. De förgyller mina arbetsdagar precis hela tiden. Varför är de så speciella då? För att ta några exempel; de är initiativrika och kreativa. Vi har ett klimat som innefattar att det är ok att misslyckas. Det ger mod att försöka trampa upp nya stigar. Blir det fel provar vi igen, och växer med uppgiften. De är intelligenta, vilket i sig kanske inte ska likställas med självklar framgång, men å andra sidan väldigt bra att ha. De är ödmjuka, vilket bland annat visar sig i att de bekräftar varandra och visar varandras värde i både ord och handling. De lyfter varandra och väljer att göra varandra bra. Så när jag säger att de är fantastiska är det ord jag verkligen menar.

”Jaja”, tänker möjligtvis den cyniske, ”det låter ju mysigt och bra. Men hur speglar det sig i räkenskaperna då?” Typ så här: I somras stängde vi bokslutet (Mericon har brutet räkenskapsår) med att konstatera att vi de senaste tre åren har växt med en bit över 50 %, och med en riktigt bra lönsamhet. Under de här tre åren har vi gjort förstärkningar inom ekonomi och kommunikation, men i övrigt är det i princip samma personalstyrka som har gjort det. En del viktiga förändringar och förtydliganden i roller och organisation har vi gjort, men som sagt, i huvudsak samma människor. Rätt coolt om du frågar mig. 

Tekniskt har vi skapat nya affärer, identifierat nya marknader och samarbeten som Mericon kommer att kunna arbeta mycket med framöver. Vårt samarbete med ABB kring strömskenor hör till en av topparna under året. Vi har gjort en del tekniska beräkningar som har möjliggjort att vi skapat oss en ny marknad. Och som gammal beräknare värmer det såklart gott i hjärtat att se spänningsplottar och termiska analyser. Tyck vad du vill, men i mina ögon är det bland det vackraste man kan titta på.

En av våra större leverantörer har under året lanserat en ny produkt – FleXbus. Den har också bidraget till att skapa nya möjligheter på marknaden. Så det ingår också i den riktigt roliga summeringen av året.

I slutet av januari kommer jag med varm hand att lämna över personalen till Matts. För det är faktiskt bara en månad kvar innan jag lämnar Mericon för nya utmaningar. Efter 3,5 år har det blivit dags för mig att göra något annat. Under hösten har jag sakta men säkert gjort en upptrappning som leder fram till att jag från februari kommer att satsa helhjärtat på styrelsearbete och bolagsinvesteringar. Den senaste gjordes så sent som dagarna innan jul, då jag och några kompanjoner via bolaget WECR AB (som står för We Create) förvärvade återstående delen av UPI AB (Uddevalla Precisionsindustri), vilket alltså gör WECR till helägare av UPI. 

Mycket av det som händer i min  värld kommer jag att skriva om efter hand, men nu är det fullt fokus på Mericon och att njuta av den tid som är kvar.

Gott Nytt År!

En kommentar

 • Patrik Elfwing

  Tack för en rysligt bra text ! Uppskattar Dina reflektioner- Grattis till ett strålande jobb på Mericon – oerhört Coolt och understryker vikten av ett genuint och äkta ledarskap där miljön, kulturen (värdegrunden materialiserad) är en synnerligen värdefull tillgång för såväl bolaget som ledarna och medarbetarna.
  Jag ser verkligen fram emot att få ta del av Dina kommande framgångar både i skrift och IRL.

  Stort Lycka till bästa Linda

  De allra bästa lyckönskningar om ett Gott nytt år till Dig och Din familj.

  Patrik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *