Företagande

Ungt entreprenörskap

Det har inte gått många minuter sedan jag loggade ur årets upplaga av den digitala UF-mässan. Jag deltog som jurymedlem, och vi utsåg vinnare i kategorin Hantverkare. Jag har sagt det förut, och jag säger det igen: det är så otroligt roligt och berikande att få lyssna och ta del av ungdomarnas resonemang kring sina UF-företag. Inspirerande att få höra hur de ser på sig själva, omvärlden och framtiden. De är ju vår framtid. Och det gör mig både glad och trygg; vi kommer att ha massor av pigga, miljömedvetna och drivna entreprenörer i framtiden.

När man har fördelen att få sitta med i juryn så får man se de UF-företagarnas olika perspektiv, vinklar och drivkrafter. Det gör det oerhört tydligt att det sällan finns så enkla definitioner som ”rätt” eller ”fel”. Nej, det är nog mer konstruktivt att umgås med begrepp som tillfälligheter, möjligheter och tajming. Så istället för att skapa knivskarpa gränser mellan ja och nej, så är ”det beror på” en smart ledstång att hålla sig i. Det man som tråkig vuxen ser som ungdomligt naivt kanske man ska omvärdera till optimistisk possiblilist, som Hans Rosling kallade det.

Som sagt, fantastiskt roligt att se skillnader och varianter på affärsidéer, och vad som driver och motiverar olika individer. En del driver sina UF-företag i brist på bättre alternativ, som en nödvändighet för att gå godkänt på kursen. Men det behöver absolut inte betyda att deras idéer är sämre eller har mindre potential än någon som identifierat en lukrativ lucka på marknaden. För det är ju så att många idéer behöver hitta rätt i tid och rum, men hur ska den göra den om man inte försöker?

UF-företagarnas energi tar jag tacksamt med mig. Och jag hoppas att deras låga fortsätter brinna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *