Ledarskap,  självledarskap

När ska man jobba – när man har tid eller när man har energi?

Det är faktiskt en fråga som aldrig tidigare slagit mig. Men i helgen slog den mig. Och den slog faktiskt rätt hårt.

Det var tävling och jag löpte ett 10 kilometerslopp, men bröt efter halva. Min besvikelse var helt enorm. Men jag hade inte energin som behövdes och jag valde att lyssna på kroppen, vilket inte händer särskilt ofta. Mina föräldrar gav mig ett helt fång med vuxenpoäng för det. Vem vet – kanske jag också blir vuxen en vacker dag. Även om det inom vissa områden (typ det mesta som har med mitt idrottande att göra) verkar ta onödigt lång tid.

Åter till min fundering. Det har gått i ett under en period, och om kroppen är trött för att jag har något skit i kroppen eller om kroppen försöker ge mig signaler om att jag borde ta det lite lugnare – det vet jag inte. Men tanken som slog mig var att jag både jobbar, tränar och tävlar när jag har tid. Inte när jag har energi.

Jag lever i tron att jag hanterar tiden rätt bra, förutsatt att jag är lika effektiv hela dagen- Även om jag vet att jag inte är det. Kanske borde jag lägga upp det på energinivåer istället? Och jobba och träna i enlighet med vilken energinivå jag har. Istället för att ge mig ut och löpträna 05.30 så kanske jag borde åka till jobbet, och istället ta mitt träningspass kl 14. Kanske är det vad som ger bäst effekt totalt sätt. Jag vet att det inte går att planera fullt ut, men det är i alla fall en tanke som slog mig.

Tid ja. Tiden är ju faktiskt rättvist fördelad; vi har ju alla 24 timmar på dygnet. Samtidigt – och kanske just därför – är den vår mest värdefulla tillgång. Jag antar att vi sällan har någon koll på hur mycket tid vi spenderar på varje enskild uppgift under dagarna. Vi skulle nog bli mer eller mindre chockade om vi fick klarhet i hur mycket tid vi faktiskt slösar på uppgifter som saknar värde eller åtminstone har ett måttligt värde på livet eller arbetet.

Helt klart är i alla fall att jag har mer tid än energi under en dag. Min tidshantering kretsar till stor del kring att i hög fart bocka av punkter på min att-göra-lista, snarare än att hushålla och fördela energi på de viktigaste delarna i arbete och träning. De delarna som gör skillnad, för oss framåt och siktar på resultat.

Nä, nu är det måndag hörni. Så jag kör väl på som vanligt …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *