Företagande,  Ledarskap,  självledarskap

Det är inte bara rutiner som kommer att förändras. Er företagskultur kommer också att påverkas.

Det är en hel del nya rutiner som kommer att behöva skapas. Bara att hantera all dessa digitala möten för med sig ett antal nya rutiner. Man kan etikettera dem som både hinder och möjligheter. Oavsett hur man ser det kommer det att tvinga företag att tänka i nya banor och att agera på ett annorlunda sätt än tidigare. Och – det kommer att påverka företagskulturen. Människor måste samarbeta på nya sätt och vara produktiva oavsett var man för dagen har sin fysiska arbetsplats.

Tänk dig ett företag som alltid har bedömt sina medarbetare efter vilket klockslag de dyker upp på jobbet och när de ”stämplar ut”. Där man har en kultur där – jag skulle vilja kalla det för kontrollkultur – de anställda förväntas komma till jobbet kl 07.00. Oavsett vad de presterar den första timmen får de en guldstjärna i kanten för att de är morgonpigga. De företagen kommer att tvingas släppa på det föråldrade tankesättet. Nu kommer istället begrepp som flexibel, egenkontroll, nytänkande och samarbete att toppa företagens lista på framgångsfaktorer. Åtminstone om man samtidigt vill att medarbetarna ska vara produktiva, friska och lyckliga.

Ett gott ledarskap ställer krav på balans mellan att möjliggöra produktivitet och att skapa motivation. Det gör att kulturen är viktig; har man en kultur som bygger på stöd, empati och samarbete kommer jobbet att bli så mycket enklare. Många företag och organisationer har den senaste tiden drabbats extremt hårt. Men de företag som har fördelen av att ha en stark företagskultur, baserad på stöd och empati, kommer sannolikt att ha både vilja och möjlighet att stötta kunder och leverantörer som har det tuffare. Och de som upplever att de för stöttning nu kommer säkerligen att återgälda den generositeten när det är ditt företag som hamnat i en tuff uppförsbacke. Business karma.

Det är skakiga tider på många sätt, men det kommer att bli intressant att se hur företag, människor och samhälle utvecklas, och vilka nya arbetsmoment och kulturer man inför, som när stormen bedarrat, blir bestående vanor.

2 kommentarer

  • Sandra

    Kloka reflektioner Linda. Vi står verkligen inför en nyskapande tid för företag och människor. Det ska bli intressant att se om och hur vi alla företag som individer ändrar vårt synsätt efter att vi har ridit ut den här pandemin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *