Entreprenörskap,  Företagande

Modiga entreprenörer

De som är modiga nog att engagera sig i sina drömmar, de fascinerar mig. De som vågar avstå från den trygghet som ett ”normalt” jobb innebär, för att – åtminstone till en början – välja en något mer osäker livsstil. För även om det förstås finns en hägrande uppsida ska man ha respekt för de val som görs efter den avvägningen. För det är inte bara det man väljer som ska vägas in, utan även det man väljer bort.

Jag lägger mer än gärna tid och energi på att lyssna på företagspitchar. Faktum är att jag är nära nog barnsligt road av det. Vissa går på teater, bio, konserter eller tittar på vackra utsikter (jo, men det gör såklart jag också emellanåt), men jag tycker det är väldigt roligt att ta del av andras marknadsanalyser, affärsplaner, lanseringsprojekt, finansieringsmodeller och strategier. Det är också väldigt inspirerande att ta del av bakgrund och motiv till att en del vill skapa sig sina egna arbetstillfällen. För en del är det drömmen om frihet och att få bestämma fullt ut över sin egen tid. För andra kan det vara en växande frustration över en ineffektivitet eller till och med en defekt i ett system eller i en organisation. Ibland kan det vara tillfälligheter. Och inte sällan är det en kombination av olika faktorer.

Som jag varit inne på flera gånger tidigare; det är en rejäl energiboost att se andra som brinner för sina idéer, och jag har ju haft förmånen att få lyssna på ganska många företagsdrömmar vid det här laget. Senast förra veckan hade jag förmånen att få lyssna på många entreprenörers ambitioner när Almi Värmland, Almi Invest tillsammans med samarbetspartners stod värd för A-match. Ett fantastiskt event som var så där sprakande och glödande man kan önska sig. Det blir uppenbart hur många sätt det finns att approchera sin publik och paketera sin framställan. Intar man en världsmästarstil eller utgår man från en starkt ödmjuk position när man försöker stärka sitt kapital och/eller addera kompetenser och erfarenheter? Alla varianter finns. En del våndas väldeliga i en ”både äta kakan, men ha kakan kvar-position”, medan andra inser att vill man ha någonting måste man också ge någonting.

Om du nu har tagit steget, om du valt att lita på ditt mod, om du har fattat beslutet att lämna ditt vanliga jobb och kliva in i det nya – ja, då har du faktiskt nått din första seger på resan. Även små hinder kan vara viktiga, så passa på att fira. Beröm dig själv. Ta en tårtbit, öppna en flaska vin, ställ blommor på köksbordet. Se till att de ögonblicken av njutning återinvesteras och renderar ny motivation. Den kan komma att behövas på den där resan du ska ut på.

Du kommer också att behöva medresenärer på din resa, du kommer att behöva dela dina drömmar med andra. Rom byggdes inte på en dag. Även om du säkerligen kommer att ha stunder när du vill, och kanske måste, göra det mesta jobbet själv, så se till att dela dina planer, idéer, framgångar och tunga steg i uppförsbackar med familj, vänner, nära och kära. De kommer att finnas där för att fira dina framgångar. Och de kommer säkert att finnas där och dra upp dig när det går trögt. Du kommer att behöva deras motivation. Och de kommer säkert att behöva insikter i vad som försiggår i din bubbla när du verkar ha tankarna någon annanstans. Kom ihåg att värna dig själv och dina privata relationer.

En väldigt värdefull färdighet är att nätverka. Det är en konstart som kan bidra till att göra ditt företag till en framgångssaga. Även här är ”ge och ta” nyckeln till framgång. Det kommer att ta dig mycket tid och många ansträngningar att skapa ett lönsamt företag, så det är viktigt att ha ett nätverk av affärspartners och medarbetare att hämta kunskap, energi och motivation från. Dessutom är det högst sannolikt att du i de nätverken möter människor som delar din syn på framåtskridande och som delar den entusiasm du bär på, så att målen kan bli tydligare, större och roligare.

Se till att ha kul på vägen – jag är en av dem som hejar på din resa

Foto: Fredrik Karlsson/SolstaFoto

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *