Ledarskap,  organisation,  självledarskap

Fyll på med energi

I fredags hade vi sommarfest med jobbet. Det var en riktig höjdare! Energipåfyllningen var total, och det på flera sätt. Det var bland annat aktivitet i form av cykling. Jag hade inte riktigt koll på klockan, men jag tror att vi rörde på oss bortemot fyra timmar. Nu kanske du tror att vi var ute på en rejäl långfärd, men det här var inte direkt en cykeltur som behöver noteras i träningsböckerna. Vi tog gott om tid på oss, och vi pratade och skrattade under hela turen. Så de där fyra timmarna försvann i ett nafs. Mellan alla skratt och sköna samtal käkade vi massvis med mat och godsaker, allt medan timmarna gick. Och en sisådär framåt midnatt kom någon på att vi inte hade huggit in på tårtan än. Och som alla vet är det ju aldrig för sent att äta tårta. Så om det inte räckte med all skön kollegial energi matade vi friskt vidare med nya kaloriintag. Fast efter timmarna i cykelsadeln jämnade det väl kanske ut sig. Trevlig var det i alla fall.

Men om jag nu ska belysa den seriösa sidan, så arbetar vi hårt för att vara en hälsosam arbetsplats. Vi ska ha kul på jobbet för då levererar vi mer och bättre, vilket jag har skrivit om flera gånger. Maskineriet fungerar bättre om det är välsmort. I dag ska vår verkstad och vårt lager genomföra en workshop för att identifiera vad vi ska göra mer av och vad vi ska göra mindre av. Allt i syfte att må bättre och samtidigt fortsätta leverera en hög och jämn kvalitet. För faktum är att vi har arbetat hårt under en längre tid. De senaste åren har vi ökat omsättningen rätt så betydande. För att få med sig lönsamheten i en tillväxt krävs det att man jobbar tillsammans på ett genomtänkt och synkroniserat sätt. Att växa i omsättning är en sak – att göra det med bibehållen lönsamhet är något annat.

Jag skulle kunna skriva om tydliga förväntningar och mål, och att ge medarbetare tydligt ansvar och mandat med ett rättvist och stödjande ledarskap med öppen kommunikation och allt det där. Men det kan ni ju redan. Och även om det kan vara nog så svårt att få till i skarpt läge så det ju fantastiskt stimulerande när det börjar sitta.

För inte så länge sedan besökte jag ett företag där man på ett skrivbord rätt lätt kunde se att arbetsplatsen skapade stress. Personen som ägdes av skrivbordet var mycket riktigt stressad: ”Det är mycket nu”, sa han, och bad om ursäkt för röran. Jag vet inte hur du skulle känt i det läget, men jag kunde inte släppa tanken på hur han skulle haft det om det inte låg flera gamla tidningar utspridda i blickfånget, gårdagens lunchlåda stod odiskad på en av dem och åtta (jo, jag räknade faktiskt till åtta stycken koppar med inbränt kaffe) inte hade varit där. Om åtminstone en eller ett par av alla de föremålen hade varit någon annanstans – hade han inte varit mindre stressad då? Tro det eller ej, men din personliga arbetsplats har kraften att antingen positivt eller negativt påverka din allmänhälsa och ditt mentala välbefinnande.

Ohälsosamma arbetsplatser orsakar stress och gör det svårt att koncentrera sig på rätt saker. Sämre leveransförmåga, som man säger nu för tiden. Och dessutom; en kaotisk arbetsyta signalerar knappast professionalism. När du väljer att organisera och kanske förnya ditt skrivbord, kontor, arbetsstation, maskin eller skåp så ger du dig själv en bättre möjlighet att öka din produktivitet samtidigt som det hjälper dig att minska stressen på arbetsplatsen. Och vet du vad: det kanske smittar. Visst låter det lätt? Allt behöver faktiskt inte vara så svårt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *