Ledarskap,  självledarskap

Då är man i full gång efter semestern

Det är lite som en stor måndag. Och jag tycker att måndag är veckans bästa dag, för då har man en hel vecka på sig att hinna med allt man planerat. Så första måndagen efter semestern är ju bara härlig – för då har man ett helt år på sig att hinna med allt man tänkt sig. En riktigt skön känsla, helt enkelt. Ta bara en sådan sak som de där surdegarna som legat till sig, helt plötsligt känns det roligt att ta tag i dem. På samma sätt som får man extra energi att jobba bort diverse problem och hinder på vägen. Kort sagt; känslan av nystart är något jag gillar. Men det gör väl de flesta, eller?

Med det inte sagt att inte semestern också var härlig, för det var den. Den började på bästa sätt, med att vi på Mericon stängde vårt räkenskapsår med väldigt positiva siffror. Och det är naturligtvis glädjande. Men det som får mig att känna mest glädje och stolthet är att vi gjort det tillsammans. Alla mina arbetskamrater har lika stor anledning som jag att se tillbaka på året med stolthet, för alla har del av framgångarna. Om det ska firas? Utan tvekan.

Sommarens positiva start fortsatte med rejäla portioner löpning, sol, klippor, berg, skog och familj. Med andra ord; precis sådant som fyller på mina energidepåer. Det har såklart bidragit till att den där stora måndagen kändes precis som den skulle.

När jag så närmade mig slutet på min semester var det tillsammans med 20 000 personer i Uppsala, och ett helt magiskt O-Ringen. Ni som är anställda i någon roll i näringslivet eller den offentliga sektorn dvs i en ”vanlig” organisation vet kanske inte att O-Ringen är till stor del en tillfällig och ideell organisation med ca 1 200 frivilliga medarbetare som ska få en verksamhet att fungera. Och man har bara en chans på sig. Man kan liksom inte reparera misstag till veckan därpå, för då har gästerna åkt någon annanstans. Det är långa tider av planering som leder fram till ett crescendo där allt ska fungera. Och som det fungerade även i år! Strålande!

Vad gäller ekonomi så omsätter organisationen cirka 40 miljoner. Det kanske inte låter som mycket om man jämför med ett företags årsomsättning. Men de 40 miljonerna omsätter O-Ringen nästan helt och hållet på en vecka. Så det finns inte utrymme att famla och prova sig fram, det är skarpt läge som gäller. Dessutom var det speciellt den här gången, eftersom arrangemanget på grund av pandemin varit inställt de två senaste åren. Så visst fanns det en oro om ringrostighet, orutin, brist på frivilligt engagemang osv. Men de tankarna kom helt på skam. Tänk dig att du ska leda en organisation som fokuserar på ett mål och så vips: nix, det är inställt. Man tar nya tag och tänker att då fokuserar vi på året efter. Men det blir nix en gång till. Att då motivera organisationen en tredje gång kräver något utöver det vanliga, och är ingenting en person klarar på egen hand. Tvärtom, utan hela organisationens stora och gemensamma ansvar och engagemang hade det inte blivit vad det blev. Hatten av till alla som gillar att lyckas tillsammans!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *