Ledarskap,  självledarskap

Att blicka bakåt för att se framåt

I veckan hade vi höstens första månadsmöte, och det blev såklart en hel del samtal om Kick Offen vi hade i början av september. Men för att komma in på dagens reflektioner så vill jag lägga till att vi hade mer fokus på att blicka bakåt än att blicka framåt. Kanske låter det knepigt? Ett av skälen är att jag menar att man måste våga ifrågasätta en del gamla ’sanningar’. En del vanor kanske bara uppfattas som sanningar för att det är ’så vi alltid har gjort’. Vanans makt är som bekant stor. Det kan ju också vara så att det som fungerade fint i går inte är lika välfungerande i dag, för att i morgon vara mer eller mindre fel.

Det här är intressant för både ett ledarskap och för en organisation. Här vill jag tydligt poängtera att vi inte har det problemet på min arbetsplats, men jag tror ändå att många kan känna igen sig i en förändringsprocess där vissa fortsätter använda gårdagens kompetens och metoder in i morgondagen. Och det kan bli mer utmanande än vad som är sunt. För även om ledarskapet erbjuder miljöer som tillåter nya tankar, och uppmuntrar medarbetare som tänker i nya banor, är det samtidigt ett ansvar varje medarbetare måste coacha sig själv med.

Tage Danielsson, som hade en fantastisk förmåga att uttrycka sig komiskt och klokt på en och samma gång, sa en gång ”Om man vägra se bakåt och inte vågar se framåt, så måste man se upp”. Det där störtsköna citatet kommer till mig ibland. Till exempel när man i en eller annan situation fastnar för att man försöker lösa dagens utmaningar med gårdagens verktyg. Det kanske är så att vi alla emellanåt kör i gamla hjulspår och klamrar oss fast vi de där gamla sanningarna. Och vem vet, det kanske också för något gott med sig i vissa fall. Allt med ett äldre datum än mjölken behöver ju inte hällas ut i vasken. Men det jag vill komma till är att vi konstaterade på vårt månadsmöte att många uppskattade att en stor del av Kick Offen ägnades åt att titta på vad vi faktiskt har åstadkommit sedan Kick Offen året innan. För vi tycker att det är viktigt att kunna konstatera att våra Kick Offer inte bara stannar vid sköna powerpoint-presentationer och standardiserat corporate bullshit. Vi prickade faktiskt av ett helt gäng viktiga genomförda förändringar. Och med det i ryggen är ju sannolikheten större att vi tillsammans mobiliserar energi för att blicka framåt och titta på nya framsteg och nästa steg i vår utveckling. Det blir ju så att säga den sanning vi förhåller oss till, och vad vi valde att göra med den. Den filosofiska frågan om vilka versioner av sanningen som står mellan där du är i dag och där du alltid har trott att du egentligen kan vara, är intressant. Och vilken sanning skulle du skapa inför morgondagen om du hade valet att börja om?

Djupa funderingar som jag tror att man kan må bra av att umgås med. Du kanske också ska prova att låta tankarna ta den vägen under någon minut under veckan. Prova att utmana din version av det du kallar sanning och verklighet.

Och på tal om att blicka tillbaka, jag läser de här orden och känner att jag blev mer flummiga än vanligt. Så för att blicka framåt – nästa vecka ska jag bli mer konkret. Om jag inte ändrar mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *