självledarskap

En frisk fläkt

Det har gått några veckor sedan jag senast blev kallad för en frisk fläkt. Det händer någon gång då och då, och jag tolkar det oftast som något positivt. Egentligen har jag väl aldrig försökt mig på någon direkt analys av vad det innebär att ses som en frisk fläkt. Men jag antar att man ska tolka det som att man kommer in med lite ny energi, vilket ibland kan vara bra, andra gånger kanske det kan bli för mycket även av den varan. Men det kanske också kan tolkas som att luften i rummet inte var så fräsch tidigare, så att det behövdes vädra ut lite. Det finns väl olika varianter av fläktar? När jag använder uttrycket om någon annan så brukar det vara när någon betraktar ett fenomen, en vana eller en uppfattning från en ny infallsvinkel, belyser en fråga från ett nytt håll och därmed berikar gruppens samlade kunskap.

Åter till när jag senast blev kallad en frisk fläkt. Den gången var det inte så positivt. Tvärtom, om jag ska vara ärlig. Tillfället och sammanhanget var illa valt. Jag brukar undvika att placera folk i utifrån ålder, kön och etnicitet, men i det här fallet har det måhända en viss relevans. När då jag, lite sådär på vippen in i medelåldern – ja, det är min självbild, i alla fall – i ett Teams-möte blev lite klappad på huvudet av en boomer, kändes det faktiskt rätt unket. Så även om uttrycket ’frisk fläkt’ oftast varit väldigt positivt för mig, så blev det den här gången något helt annat. Man kan konstatera att det när det gäller kommunikation är så mycket mer än ordval. Tonfall, gester, blickar och avsändarens persona berättar ju minst lika mycket. Så min ena alternativa slutsats är att undvika begreppet ’frisk fläkt’. Det andra alternativet är att se till att jag, utan att glömma bort ordvalet, fokuserar på att min avsikt med mitt budskap landar hos mottagaren så nära min avsikt som det är möjligt. Och om jag är osäker be om återkoppling.

Som sagt, det finns olika sorters fläktar. Alex Fergusson sägs ju ha haft sin, kanske inte så frisk i och för sig. Så man kanske ska välja fläkt efter luftkvaliteten?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *