Ledarskap,  självledarskap

Tålamod är en dygd. Eller är det slöseri med tid?

Jag har skrivit om tålamod förut, för det är ett intressant ämne. För inte så länge sedan var jag på Christinehamns Idrottshistoriska Sällskap. Där pratade jag om min idrottskarriär och lite annat smått och gott. Inför dem framförde jag åsikten att ”tålamod är inte en dygd, det är slöseri med tid”.

Inte helt oväntat kom det en del reaktioner på det. ”Hur tänker du nu?” Och ja, hur tänker jag egentligen …

Tålamod, Tydlighet och Tillit är tre grundstenar i en ledares framgång.

Men det där med tålamod kan vara en utmaning ibland. Mitt eget tålamod har varit ganska dåligt. Eller ärligt talat; mer eller mindre obefintligt. I alla fall i vissa sammanhang. Men jag får nog säga att det faktiskt har blivit bättre med åren – jag har tränat på det – och nu kan jag väl påstå att jag har ett tålamod som är ok. Åtminstone om jag får bedöma det själv.

Men i vissa sammanhang är tålamod helt klart överskattat. Det menar jag verkligen! Men jag säger inte att tålamod aldrig är bra, men att det ibland är överskattat. Och att man i vissa situationer vill ”vinna tid”, och att man skyddar sig bakom ”ja ja, saker måste få ta tid”, när det faktiskt lika gärna kan vara så att en försening är helt onödig. Och i sådana situationer får man förstås höra att man måste ”jobba lite med sitt tålamod”. Men att vara otålig kan ju också vara en förutsättning för att få vissa saker gjorda över huvud taget.

Om du t ex driver ett projekt, ta en funderare på de här frågorna:

  • Hur mycket tålamod behöver en projektledare ha?
  • Vid vilken punkt förvandlas tålamod till likgiltighet eller passivitet?
  • När blir tålamod ett hinder för att få saker utförda inom givna tids- och budgetramar?

Som projektledare kan ett ”tålamod” gör att man missar leveranser och försämrar resultat. Att vara otålig som projektledare är en metod att få saker gjorda. Men visst, man måste ligga på rätt nivå och inte vara mer otålig än att saker och ting blir genomförda med god kvalitet. Det är en fin skiljelinje mellan tålamod och resultat för att leverera i tid och till rätt kostnad.

Tålamod och uthållighet är idealiska sätt att åstadkomma förändringar och förbättringar som ett projekt ska leverera. Men lika sant är att vi ibland behöver fatta snabba beslut för att effektivt nå resultat i ett projekt. Och i de sammanhangen står jag för mitt djungelordsråk:

”Tålamod är inte en dygd, det är slöseri med tid.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *