Ledarskap,  självledarskap

Vilken dag – shit vad vi är bra!

I dag är det internationella kvinnodagen. Det känns konstigt att de finns en speciell dag varje år där kvinnors kamp för rättvisa och jämställdhet uppmärksammas över hela världen. Det är ju på ett sätt bara en helt vanlig dag. Eller, det är ju inte alls – det är ju min dotters födelsedag. Så just därför är det en väldigt speciell dag. Denna coola tjej fyller i dag 17 år. Hon har med sitt mod, sin målmedvetenhet och sina funderingar övertygat mig om att det inte är ’grattis’ man ska säga på internationella kvinnodagen, utan ’kampen går vidare’.

Men om vi ska få in lite girl power – eller woman power i mitt fall – så vaknade jag i morse som nybliven världsrekordhållare. Som kvinna tänker jag ofta att jag ska ge mig själv chansen. Det gjorde jag i går. Då fick jag nämligen möjligheten att vara med i ett stafettlag som sprang 4 x 400 meter i klassen kvinnor 45+ med föresatsen att försöka slå ett världsrekord. Vi fyra tog chansen. Vi gav oss själva möjligheten att springa hem ett världsrekord. Och faan vad vi sprang! Om vi slog världsrekordet? Det kan du ge dig på att vi gjorde! Rätt coolt, om du frågar mig. Och det här med att ta chansen. Gör det bara!

Jag gillar strategier. Inte bara för att de ofta är komplexa, har många förklaringar och kan tolkas och tydas på olika sätt, utan för at jag gillar att jobba med strategier som inte bara tar mig, utan även min arbetsplats, till nya nivåer. Ni kvinnor där ute som tycker att det verkar svårt och komplicerat med strategier, jag skulle i korthet vilja förklara vad det kan handla om. Jag antar att du hanterar din vardag, exempelvis med barn och deras olika aktiviteter, du ska vara på olika platser samtidigt, du planerar en middag med kompisarna. Och mitt uppe i det så planerar du för ett överraskningsparty för din käresta, samtidigt som du ska på en jobbresa, och så måste ju semesterresan bokas, för det är säkert en del av överraskningspartyt du planerar. Och så vidare. Puh … Men du fixar det, eller hur?

Vad har då detta helt normala liv med strategier att göra? Jo, många kvinnor balanserar strategier och taktiker precis hela tiden, men så snart hon får frågan om att sätta ihop en affärsplan så kan hon inte. Men vet du vad? Låt inte alla otillgängliga begrepp och tjusiga strategiord skrämma dig. Mycket av de där läskiga uttrycken är i praktiken inte ett smack mer komplicerade än den logistik du fixar galant på hemmaplan. Så nästa gång du får möjligheten att delta i strategiarbetet på ditt jobb; gör det! Fundera inte, bara säg ja. Det är kul, du har säkert massor att tillföra och du kommer att utvecklas under processen. Och kom ihåg att en strategi som stannar i tanken och inte har en handlingsplan bara är en dröm!

Foto Christer Schapiro

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *