Linda Take
Ledarskap,  självledarskap

Var inte så nyfiken!

Jooo, det vill jag visst vara. Jag är nyfiken och jag behöver vara nyfiken. Men visst, ibland kan det vara hårfint var gränsen går för att klassas som för nyfiken men jag lämnar skvallret i denna blogg.

Att vara nyfiken leder till en hel massa positivt. Bara det där med att man ofta lär sig något nytt är väl inte fy skam. Jag tror också att nyfikna ledare inspirerar till att ständigt söka efter nya idéer, metoder och tillvägagångssätt. Samt att jobbet faktiskt blir såååå mycket roligare.

Jag vet att nyfikenhetsgenen uppträder lite olika, oss individer emellan. För visst har väl även du stött på de där som redan är fullärda. Skönt för dem. Eller? För det är klart att om man lever i trygg förvissning att man redan kan och vet allt har man väl ingen större anledning att bry sig liksom. För övrigt tror jag att en känsla av nyfikenhet kan växa och utvecklas över tid. Om inte annat för att man vill skapa en inlärningsmiljö och gemenskap där det uppmuntras till fritt inflöde av nya kunskaper och nya perspektiv.

Om du är ledare och tänker att du behöver sitta på alla svar så tror jag att du har fel. Och jag tror att den tankevurpan begränsar organisationens förmåga att vara kreativ. Ännu värre blir det om du väntar på att teamet ska komma till dig för svar och beslut. Då leder du dem, mer eller mindre medvetet, in på en väg som vare sig är tillräckligt produktiv eller särskilt kreativ. Jag hoppas att den typen av förminskande ledarskap är litet och på väg att försvinna.

Ställ frågor istället! Inte bara för att, utan för att du är nyfiken på andras tankar, kunskaper och erfarenheter. Det är väl ta mig tusan vårt jobb som ledare att ställa frågor. Och jag menar inte att man ska vara ifrågasättande, för det är såklart något annat. Frågorna jag tänker mig kan ha många syften, inte ”bara” för att hitta ingångar i en innovationsprocess eller för att artigt uppmuntra. Sätt inga begränsningar. Nyfikenhet kan vara ett ruggigt kraftfullt redskap som du kan ha din verktygslåda.

Min fråga till dig är – vilken fråga ska du ställa härnäst?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *