självledarskap

Det är så skönt med semester och ledighet. Kroppen blir så skönt avslappnad. Eller ..?

Jo, tjena! Hur avslappnad blir man av att bada i 17-gradigt vatten? Om jag talar för mig själv kan jag säga ”inte ett smack!”. Jag blir snarare spänd, kall och nästan lite illa till mods. ”Det är bara att andas lugnt”, hörde jag en vänlig själ sufflera mig. Denne någon – med ett högst personligt förhållande till sanningen – stod snett bakom mig och studerade min extremt långsamma färd ner mot det svinkalla vattnet. ”Du vet, du måste ändra dina tankestrategier, du måste bibehålla ditt lugn och du måste ta tag i din andning. Då kommer du att älska att bada i kallt vatten.”

Vadå tankestrategier!? Det är ju inte min åsikt att det är svinkallt i vattnet – det är ju ett faktum! Varför ska jag då lägga energi på att försöka tänka bort kylan. Den är ju där! Varför ska jag plåga mig själv ner i det kalla vattnet, när jag inte hittar någon som helst antydan till fördel? En väldigt relevant fråga, tycker jag. Enda anledningen att bada under de omständigheterna är att kunna svara ja när någon frågar om man har badat i sommar. Och kanske lägga ut i sina sociala medier …

Så nej, här har det inte badats mycket. Dvs inte alls faktiskt. Men jag tycker att semestern har varit helt fantastisk. För jag räknar bort temperaturen i vattnet och antalet dopp i plurret. För några år sen läste jag en undersökning om vilka komponenter en semester ska innehålla för att vara lyckad. Jag minns inte alla punkter, men här kommer några av de jag minns.

  1. Att få umgås med sin familj. Nog jäklar har vi umgåtts klart mer än vanligt. Definitivt en annorlunda semester, då resandet har begränsats till kortare utsvävningar i närområdet. Överhörde ett samtal från en annan familj häromdagen. Det lät som de hade fått en överdos av familjärt umgänge. Och det kan jag inte säga att vi har fått. Men visst, det är ganska skönt att vara tillbaka på jobbet igen …
  2. Att alla är friska. Och det är såklart ingen man ska skämta om. Speciellt inte i dessa tider. Men vi har varit friska och krya, och är förstås tacksamma för det. Vår familjs små egenheter kanske vissa i och för sig skulle klassa som ofriska. Typ att vi kan få för oss att träna vilken tid som helst på dygnet. Om kl är 3 på natten och lusten att gå ut och springa gör sig påmind. Ut och spring!
  3. Att alla i familjen är på gott humör. Jo, det är check på den också. På det stora hela har vi varit glada och positiva. Men som sagt, det finns fördelar med att vara tillbaka på kontoret …
  4. Att få lugn och ro. Jovars, jag vågar nog inte ens tänka på hur många böcker jag har avverkat den här sommaren. Om nu lugn och ro bara är bra. Hmm, lite osäker.
  5. Glada barn. Jodå, mina barn är hyfsade solstrålar båda två. Nu i sena tonåren upplever jag att de strålar mer och mer. Även när de får laga sin egen mat och ställa klockan för att ta sig till sina jobb. Men att städa sina rum och ställa in disk i diskmaskinen är fortfarande klassat som ett tungt och i det närmaste motbjudande kroppsarbete som kräver en extra ansträngning för de små (stora) liven.

För att summera; semestern är slut och äntligen är jag tillbaka på jobbet. För här har vi också mycket roligt på gång. Exempelvis att vi växer, vilket gör att vi under sommaren har sökt efter ytterligare en orderadministratör. I dag gick vi igenom de första 60 sökande. Och för att citera en av de sökande ”Kul på jobbet vill jag också ha!”. Och det är precis det vi har och ska fortsätta ha.

Nu kör vi!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *