självledarskap

Always look on the bright side of life

Påsken närmar sig med stormsteg. Det är åter dags att balansera lidandets högtid med att skratta till ”Always look on the bright side of life”. Det var ett eller ett par år sedan jag blottlade en kanske något udda läggning vi har i min familj. Det började med min nu 20-åriga son som tillsammans med sin morfar skapade vår egen lilla familjetradition för en sisådär 15 år sedan. Vi sitter nämligen som klistrade framför tv:n och spanar på Monty Pythons 70-talsklassiker ”Life of Brian” på påsk. Och till skillnad mot till exempel Ivanhoe, som traditionsenligt sänds på Juldagen, så får vi själva plocka fram den.

Vi har våra olika favoritscener, och det avslöjar vi tydligt för våra eventuella gäster. Nämligen genom att den vars favoritscen snart kommer börjar asgarva redan innan det roliga kommer. Och det ger ju liksom en extra dimension till det roliga; vi underhåller varandra genom filmen. År efter år.

Jag vill inte trampa på några ömma tår, för det finns såklart människor som inte alls uppskattar den här typen av humor. Det finns personer som tar illa upp för att den driver med religion. Samtidigt som det finns religiösa som skrattar gott åt den. När den kom marknadsfördes den som ”filmen som är så rolig att den är förbjuden i Norge.” Den har dessutom varit portad från irländska biografer i nästan ett helt decennium. I USA var det bortåt 40 lokala myndigheter som antingen förbjöd den helt eller satte 18-årsgräns på den. Och så vidare. Man kan väl gissa att den typen av förbjud och restriktioner bidrog till uppmärksamhet och popularitet. Men som sagt, jag har full respekt för de som inte tycker om den. Men jag gillar den skarpt. Och kanske är det både politiskt inkorrekt och barnsligt, men hur ska man kunna hålla sig för skratt när Biggus Dickus och Incontinentia Buttocks dyker upp. Eller gör du det …? Eller det oerhört knasiga i att tiggaren beklagar att han blivit arbetslös i samma stund Jesus botade hans spetälska.

Och som väl nästan alla vet så slutar filmen i en scen där ett antal personer, däribland huvudpersonen, hänger korsfästa och sjunger ledmotivet ”Always look on the bright side of life”. Det har ju blivit både ett klassiskt uttryck och en kultlåt.

Det var lite kortare och längre tillbakablickar. Ska vi titta lite på här och nu också?

Det är vår och som ett brev på posten (jag menar posten förr i tiden) så känner jag av min allergi. Det kommer öka i takt med att våren övergår i sommar. Men ”Always look on the …”

Och den där vidriga pandemin. Behöver jag ens nämna hur sjukt trött jag är på den? Den suger så benhårt på alla sätt och vis. Men om vi ska försöka oss på lite ”Always look …” så blir det varmare ute, och fler och fler blir vaccinerade. Vi måste hålla ut.

Tävlingar. Åh, vad jag saknar att tävla. Men vi bidrar till att kämpa ner pandemin genom att avstå. Och det går att springa sig snorig och utmattad utan tävlingsmomentet, så ”Always look …”

Modefärgen våren 2021: pastell. Öh, va!? Här behöver jag en rejäl portion ”Always look …” för att palla. Eller är det bara jag som ser grotesk ut i mönstrade tights i galna pastellfärger? Och det finns till och med pastellkostymer. Långt över gränsen, om du frågar mig.

Kopparpriset fortsätter att stiga. Det är visserligen ganska lika för alla oss som bryr sig, så det får vi väl sätta på ”Always look in the bright”-kontot.

Andelen kvinnor i värmländska bolagsstyrelser verkar inte ha gått ner särskilt mycket de senaste tio åren. Ja, men det var väl himla bra. Sade hon ironiskt.

Det där med att en del saker är – eller åtminstone upplevs vara – lika för alla kan nog vara en tröst i vissa stunder och sammanhang. Sönderryckta säsonger för lag och idrottare, oförutsägbarheten i näringsliv, kultur och skola. Nej, direkt uppmuntrande är det inte. Men om vi lär oss något av den här pandemin hoppas jag att det är att vi tjänar på att hålla ihop och inte alltid leta syndabockar. Det finns många – tänker inte minst på sjukvården – som ganska länge har gjort ett enastående jobb. Hoppas att vi aldrig glömmer det. Och hoppas att de orkar mobilisera lite ”Always look on the bright side of life”. Jag tror att ett gott skratt förlänger livet.

Men det där med att vi inte kommit längre med kvinnor i bolagsstyrelser, det har jag lite svårt att se det roliga i. Jag menar, det är 2021 och det finns studier som visar att bolag med jämlika styrelser är mer lönsamma än de ojämlika.

Glad Påsk på er!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *