Mericon
Ledarskap,  självledarskap

… Att jobba med organisationers självförtroende

Det är viktigt för varje individ att vårda och utveckla sitt självförtroende. För en organisation är det till och med ett måste. För att nå högre höjder behöver vi hjälpas åt, både när det kommer till det individuella och det kollektiva självförtroendet. Du vet det där med att ingen kedja är starkare än dess svagaste länk. Floskligt och slitet, men visst ligger det ändå en hel del i det? På vår senaste Kick Off, som bara var för någon vecka sedan, arbetade vi bland annat med den här frågan. Det kanske låter som ett tungt ämne, och det kan det ju vara. Men just därför känns det så himla gôtt att som ledare – i detta fall jag – verka i en organisation där det känns självklart att prata om frågor som till exempel självförtroende.

Att tillsammans hjälpa varandra att utvecklas är den bästa utbildningen, med förtroende och kompetens som grundstenar.

Om medarbetare i organisationen känner att de inte i tillräcklig grad utvecklas professionellt, eller att deras färdigheter är underutnyttjade, kommer de snart att börja tvivla på sina egna förmågor. Och det vill man naturligtvis undvika. Självförtroende är dessutom en färskvara, och måste precis som andra färskvaror underhållas för att bibehållas och utvecklas.

Det finns många därute som kanske tänker att det finns väl drösvis med kurser som gör att man köpa sig fri. Och så är det säkert. Men samtidigt menar jag att bara genom att lyfta frågan har man kommit en bra bit på vägen. Ta till exempel en titt på era styrkor. Har ni kartlagt dem och tydliggjort dem för varandra? Genom att fokusera på varandras styrkor och synliggöra dem för varandra bygger man massor med självförtroende. Prova! Ett annat sätt är att omfamna varandras misstag. För det måste få vara ok att göra fel. Även bland de modigaste sjunker självförtroendet i en kultur som präglas av olika typer av kritik och repressalier när misstag begås. Tvivel och undfallenhet är knappast en bra grogrund för framgång. Själv minns jag hur fantastiskt det var när jag första gången hamnade i en organisation där det fanns utrymme att lära sig av sina misstag. Kreativiteten och arbetsglädjen växte snabbt.

Så, hur väl känner du dina kollegers färdigheter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *